A lerakás folyamata

Előkészület

laminált padló parketta lerakásAkklimatizáljuk a parkettát. A bontatlan csomagokat lerakás előtt kb. 48 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben. A szoba hőmérsékletének minimum 18-22 C-nak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 %-nak kell lennie.

laminált padló parketta lerakásLaminált parkettázást általában "ha lehetséges", a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Amennyiben az adott helyiség hosszában 10 m-t, szélességében 8 m-t meghaladja, úgy dilatációt kell beiktatni. A laminált padlót nem ragasztjuk az aljzathoz, és nem érintkezhet a fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal stb., hanem 10-15 mm hézagot /dilatációt/ kell hagyni.

A parketta lerakásához nélkülözhetetlen a lyukfűrész, kézifűrész, mérőléc, derékszög, behúzóvasak, kalapács, ütőfa és nagyon hasznosak a kölcsönözhető összehúzó készletek.

Laminált parketta

laminált padló parketta lerakáslaminált padló parketta lerakásA laminált parkettát többféle aljzatra - mint például beton, PVC, faparketta, kerámia - is le lehet fektetni. (A szőnyegpadló egészségügyi okok miatt nem ajánlott.) Gondoskodni kell arról, hogy a padló tiszta, száraz (kevesebb, mint 2 %-os nedvességtartalom) és egyenletes (kevesebb, mint 2 mm/m2 szintkülönbség) legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt! (Csak megfelelő kiegyenlítőt használjon, ami gyorsan szárad, ha nem akar napokig várni!) Bármilyen beton- vagy kerámiapadló esetén párazáró réteget kell alkalmazni. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, a falra fel kell hajtani . Erre tehetjük (igény szerint) rá a polimorfot (2 mm vastag), vagy alátétlemezt (5 mm vastag), amely hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket egymás mellé illesztve fektessük le. Padlófűtés esetén speciális alátétet (1,6 mm vastag) helyezünk le.

Lerakás

laminált padló parketta lerakásA laminált padló ragasztás nélkül rakható le. Az első panelt a 10-15 mm-es dilatációs hézag megtartásával kell letenni. A következő panelsoroknál ügyelni kell arra, hogy 30-40 cm-es eltolással illesszük a lamellákat egymáshoz. A levágott utolsó darabbal tudjuk kezdeni a következő sort. Mivel 4 oldali klikkes a laminált padló, így egy egyszerű mozdulattal tudjuk összepattintani. Ügyeljünk arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk. Általában 10% ráhagyással kell megvásárolni a laminált padlót, mivel az utolsó sort hosszanti irányban le kell vágni, valamint az esetlegesen felmerülő egyéb leeső részeket (az adott helyiség tagoltságától függően) bele kell kalkulálni. Miután az utolsó panelt is letettük, az ékeket el lehet távolítani. A szegélylécek a hézagot elfedik. A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy mechanikus (clips) segítséggel történik. A kapcsokat kb. 40 cm távolságban a falra dűbelezzük, majd a lécet egyszerűen rápattintjuk. A clips illesztésnek köszönhetően a lécet többször is probléma és sérülés nélkül a falra szerelhetjük és leszerelhetjük (pl. a fal tapétázása vagy festése alkalmával). A szegélyléceket a külső, illetve a belső sarkoknál 45 °-ban gérbe vágjuk, vagy sarokelemekkel oldjuk meg. laminált padló parketta lerakásSzükség esetén kaphatóak jobb-, illetve bal oldali szegélyléc végzárók, valamint két szegélyléc találkozásához toldóelemek is. Küszöböknél, bejárati ajtóknál, teraszajtóknál, stb. szükséges a dilatációs hézagot elfedni. Ezt "U" alakú profillal tehetjük meg, amely küszöb-, záró-, illetve indítóprofilként használható. Ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni. A burkolatváltás két burkolat között azonos szint esetén "T" alakú profillal, vagy lencse alakú profillal történik. Ragasztással lehet rögzíteni. Amennyiben két burkolat között szintkülönbség van, meg kell mérni, hogy hány mm a különbség és annak alapján kell a profilt megvásárolni. Attól függően, hogy melyiket válasszuk, ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni. Padlófűtés esetén kerülni kell a lefúrható profilokat, mivel az aljzatban futó csövek sérülhetnek.

Ha konyhába, előtérbe, nappaliba fektetjük a laminált padlót, szükséges az ún. Clicguard impregnáló anyagot használni. Az illesztések közé kell tenni. Nem engedi, hogy két panel találkozásánál beszivárogjon a nedvesség (és ezáltal megduzzadjon a hordozóréteg). Védelmet nyújt a laminált padlónak, és amennyiben ezt az anyagot használja, biztos lehet abban, hogy nem fog nyikorogni a parketta. Parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehető!

A laminált padló csak vizes rendszerű padlófűtéshez használható!

laminált padló parketta lerakásAz aljzattal kapcsolatban több dolog is van, amire fontos figyelni: nedvességvizsgálatot, valamint egy jegyzőkönyv szerinti felfűtési vizsgálatot (5 fokonként) szükséges végezni. A laminált padló padlófűtés felett történő fektetése esetén először párazáró fóliát, majd speciális, padlófűtéshez kifejlesztett padlópapírt kell kiteríteni. A padlófűtést a munkálatok előtt ki kell kapcsolni, és a padlónak is normál szobahőmérsékletűnek kell lennie. A padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 28 °C-nál. Bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: 50 °C. A laminált padló lefektetése után vissza lehet kapcsolni a padlófűtést. Az első héten ne legyen a hőmérséklet 16-20 °C-nál magasabb, a következő héten pedig már a fent leírtaknak megfelelően lehet fűteni.

Budai bemutatóterem

 • Cím:
 • 1032 Budapest,
 • Bécsi út 185.
 •  
 • Tel: +36 1 240-3625
 • E-mail: info@ajtohaz.hu
 •  
 • Részletek

Pesti bemutatóterem

 • Cím:
 • 1107 Budapest,
 • Száva utca 8.
 •  
 • Tel: +36 1 433-2828
 • E-mail: info@ajtohaz.hu
 •  
 • Részletek

Nyitva tartás

 • Hétfő: 9-18 óráig
 • Kedd: 9-18 óráig
 • Szerda: 9-18 óráig
 • Csütörtök: 9-19 óráig
 • Péntek: 9-16 óráig
 •  
 • Szombat: 9-13 óráig
 • Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket

Ezen a weboldalon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményt elérése érdekében. Ha beállításaid módosítása nélkül folytatod, beleegyezel, hogy minden cookie-t elfogadsz az Ajtóház weboldaltól. További információ